Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@07:05:00 GMT

هدف جنبش مشروطه برقراری حکومت قانون بود

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۹۵۷۴۱

هدف جنبش مشروطه برقراری حکومت قانون بود

ایسنا/قزوین یک پژوهشگر گفت: هدف مشروطه فقط برقرای یک نوع حکومت خاص نبود بلکه بیش از هر چیزی تمام روشنفکران به دنبال حکومت قانون بودند تا دولتی مستقل، قدرتمند و مدرن برقرار شود.

به گزارش ایسنا فرمان مشروطیت فرمان تشکیل مجلس شورای ملی است که توسط مظفرالدین شاه قاجار در ۱۳ مرداد ۱۲۸۵ امضا و یک روز بعد در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ فرمان مشروطیت به صورت رسمی صادر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مظفرالدّین شاه با امضای این فرمان، درخواست متحصنین در جنبش مشروطه ایران را پذیرفت و با مشارکت مردم در امر حکومت موافقت کرد و بدین ترتیب در سرزمین ایران برای نخستین بار حکومت مشروطه تأسیس شد.

کاوه حسین‌زاده‌ راد در گفت‌وگو با ایسنا درباره موضوع صدور فرمان مشروطیت اظهار کرد: جنبش مشروطه مهمترین جنبشی بود که ۱۵۰ سال اخیر تجربه شد و محققان برای بررسی چگونه به ثمر نشستن و امضای فرمان مشروطه توسط مظفرالدین شاه به چند دهه‌ پیش‌تر می‌نگرند تا دریابند که چه تحولاتی منتج به این اتفاق شد.

وی افزود: از چند زاویه تحولات منتج به فرمان مشروطه قابل بررسی است، از یک طرف کسانی که در قالب سیاح از ایران به کشورهای دیگر سفر می‌کردند، به بررسی موقعیت‌ها می‌پرداختند، به ایران بازمی‌گشتند و این موضوعات را منتقل کنند تا متوجه اتفاقات و پیشرفت‌های کشورهای دیگر باشند.

این پژوهشگر گفت: افرادی که به کشورهای دیگر سفر می‌کردند سفرنامه‌هایی با طیف وسیع در دست داشتند زیرا هر فرد با توجه به ارتباط با روشنفکران در اروپا، مجرای عثمانی و روسیه با یک مفاهیم نو آیین آشنا می‌شد.

وی ادامه داد: همچین در بخشی دیگر ضرباتی به آگاهی ما وارد شده بود که مهمترین ضربه شکست ایران در جنگ‌هایی با روسیه بود و منتج به معاهده ترکمنچای و گلستان شد.

حسین‌زاده تصریح کرد: انقلاب مشروطه، انقلابی مردمی بود و زمانی که بررسی می‌کنیم چه افرادی در مشروطه مشارکت مستقیم داشتند می‌بینیم که خصلت مردمی بودن در این انقلاب جریان داشته است.

وی ادامه داد: به طور مثال وقتی که به تاریخ رجوع می‌کنیم می‌بینیم که شکل‌گیری مجلس اول مشروطه، مجلس انتخابات نبود و بر اساس سهمیه‌بندی انجام شد به این معنا که برای همه اقشار از جمله اصناف مختلف تا اقلیت‌های مذهبی سهمیه در نظر گرفته شده بود.

نقش موثر مردم در انقلاب مشروطه 

این پژوهشگر یادآور شد: از مبارزاتی که در آن زمان شکل گرفت و منتج به پیروزی شد می‌بینیم علاوه بر اینکه برای تحقق انقلاب مشروطه روشنفکران فعال بودند مردم نیز با تمام محدودیت‌ها نقش موثری ایفا ‌کردند.

وی ادامه داد: هدف مشروطه فقط برقرای یک نوع حکومت خاص نبود بلکه بیش از هر چیزی تمام روشنفکران به دنبال حکومت قانون بودند تا دولتی مستقل، قدرتمند و مدرن برقرار شود.

حسین‌زاده گفت: میرزا یوسف مستشارالدوله (میرزا یوسف خان تبریزی) قبل از انقلاب مشروطه در رساله یک کلمه بیان می‌کند چاره مشکلات و جبران عقب ماندگی‌ها با قانون حل خواهد شد؛ همچنان ما با این پروبلماتیک دست و پنجه نرم می‌کنیم زیرا در ۱۵۰ سال اخیر نیز شاهد مشکلاتی در حوزه حکومت قانون هستیم.

وی عنوان کرد: روحانیت در جنبش مشروطه به ۲ قسمت تقسیم شد، در بخشی شیخ فضل‌الله نوری بود که سمت محمدعلی شاه را گرفت و جزو مخالفان مشروطه شد و بیان کرد که قانون شریعت هم اکنون برقرار است. 

این پژوهشگر بیان کرد: در برابر طیف روحانیان مخالف مشروطه یک طیف قدرتمندی از موافقین روحانیون مشروطه همانند علامه نائینی و آخوند خراسانی قرار داشتند و هر ۲ گروه براساس مبانی فقهی و دینی از مواضع خود دفاع می‌کردند.

وی گفت: پس از زمان مشروطه یک تحول بنیادین به وجود آمد که گفته می‌شد اختیار به جای یک فرد باید به آحاد مردم داده شود که در نهایت تبلور آن در مجلس و پارلمان اتفاق افتاد. 

حسین‌زاده خاطرنشان کرد: پس از گذشت ۱۵۰ سال همچنان پروبلماتیک اصلی قانون است زیرا همچنان با این مسئله دست به گریبان هستیم که قانون چگونه باید وضع شود.

این پژوهشگر در پایان یادآور شد: در زمان مشروطه مسئله قانون وجود داشت و به این صورت حل شد که نمایندگان مراجع باید حضور داشته باشند و مصوبات مجلس که تبلور اراده مردم است را بررسی کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری قزوين فرمان مشروطیت انقلاب مشروطه انقلاب مشروطه جنبش مشروطه حکومت قانون حسین زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۵۷۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟

منابع آگاه در ابوظبی می‌گویند امارات عربی متحده دیگر به ضرورت کاهش تولید اوپک پلاس باور ندارد و به دنبال افزایش تولید است.

به گزارش ایسنا، در حالی که بازار جهانی نفت، مشتاقانه منتظر تصمیم آینده اوپک پلاس و تغییر بالقوه در استراتژی کاهش تولید فعلی است، بیشتر نگاه‌ها به سمت عربستان سعودی یا مدیران آرامکو دوخته شده است. با این حال، یک بازیگر جدید وجود دارد که در حال حاضر به تغییر چشمگیر استراتژی تولید بدون تائید اوپک، اشاره می‌کند.

منابع آگاه در ابوظبی می‌گویند با توجه به نوسانات فعلی بازارهای نفت و افزایش تقاضا، امارات عربی متحده، دیگر نسبت به ضرورت کاهش تولید اوپک پلاس باور ندارد. همزمان، منابع آگاه در شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک)، به افزایش تولید قریب‌الوقوع اشاره کرده اند. افراد مطلع در داخل این شرکت فاش کرده اند ادنوک سرگرم بررسی افزایش تولید به حدود ۴.۸۵ تا ۴.۸۷ میلیون بشکه در روز است که استراتژی فعلی اوپک را نقض می‌کند. این حرکت تعجب آور نیست، زیرا ادنوک، سرمایه‌گذاری هنگفتی را در توسعه ظرفیت تولید خود انجام داده که تاکنون، به دلیل پایبندی امارات به تصمیمات اوپک، محدود شده است.

طبق اظهارات منابع رسمی، ظرفیت کل تولید در حال حاضر ۴.۵ میلیون بشکه در روز است اما انتظار می‌رود که افزایش یابد و احتمالا به زودی به ۵ میلیون بشکه در روز می‌رسد. هدف تولید ۴.۸۵ میلیون بشکه در روز در فاصله مه تا ژوئن سال ۲۰۲۴، نرخ بالایی است اما شدنی است.

ادنوک یا امارات عربی متحده، به وضوح نیاز به این افزایش تولید یک‌جانبه را می‌بینند. آنها خود را به عنوان یک شرکت بزرگ بین‌المللی ملی نفت با هدف رقابت با هفت شرکت بزرگ نفت جهان معرفی می‌کنند. سلطان الجابر، مدیرعامل ادنوک، نیاز به تغییر را درک کرده  و برنامه‌هایی را برای خرید دارایی‌های بالادستی و پایین دستی دنبال می‌کند.

با وجود پیامدهای احتمالی تصمیم یک‌جانبه ابوظبی در اوپک، بازیگران مهم در بازار بین‌المللی نفت، ممکن است رویکرد عدم مداخله را در پیش بگیرند. صندوق بین‌المللی پول بر ضرورت حجم تولید و درآمد بیشتر در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تاکید کرده است. عربستان سعودی، به خصوص برای نیازهای بودجه‌ای دولت خود، به قیمت بسیار بالاتر نفت نیاز دارد.

طبق داده‌های صندوق بین‌المللی پول، عربستان سعودی برای تامین مالی بودجه خود، به قیمت نفت حدود ۹۶.۳۰ دلار در هر بشکه، نیاز دارد. این ارزیابی بر اساس تولید فعلی حدود ۹.۳ میلیون بشکه در روز نفت خام توسط این کشور است.

 صندوق بین‌المللی پول در گزارش چشم انداز منطقه‌ای خود اعلام کرد که قیمت سربه سر فعلی حدود ۲۱ درصد بیشتر از پیش‌بینی قبلی این وام دهنده در اکتبر سال ۲۰۲۳ است. در آن زمان، عربستان سعودی هنوز حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز تولید می‌کرد. قیمت سربه سر جدید، بسیار بالاتر از قیمت جهانی نفت در حال حاضر است.

ابوظبی قصد بهره برداری مالی از سرمایه‌گذاری‌های خود را دارد و در صورت تسهیل محدودیت عرضه نفت در ژوئن، به خرید خود در بخش‌های بالادستی و پایین دستی نفت و گاز با بودجه افزایش یافته، ادامه می‌دهد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، همه نشانه‌ها حاکی از فشار برای تغییر استراتژی اوپک، به خصوص از سوی ابوظبی است. بازیگران بازار باید به دقت سیگنال‌های امارات را دنبال کنند زیرا فرمان کنترل اوپک ممکن است از دست ریاض خارج شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • حمله مستقیم نظامی ایران به رژیم صهیونیستی یک شاهکار نظامی بود
  • مدیریت انقلاب اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی را در جهان منزوی کرد
  • محمد رهبری، پژوهشگر شبکه‌های اجتماعی: گشت ارشاد بیشتر از حمله ایران به اسراییل مورد توجه قرار گرفت/ جامعه از زمان ماجرای مادر قمی به مسأله حجاب حساس شده/ در ایتا یک جزیره جدا از جامعه شکل گرفته است
  • سکوت جامعه آرامش قبل از طوفان است /حکومت پس از جنبش مهسا به رویه سابق برگشت / زندگی گراها فاقد توانمندی برای ایجاد سامانه های جدید قدرت هستند
  • اتوبوس‌هایی که به فرمان خانم‌ها حرکت می‌کنند
  • شهید آمریکایی راه مشروطه کیست؟! + فیلم
  • حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان: ایران در حمله به اسرائیل به کشورهای منطقه هم هشدار داد، هم اطمینان خاطر/ تهران قواعد درگیری با تل آویو را بازتعریف کرد/ همسایگان عربی ایران به دنبال موازنه و مفاهمه با تهران خواهند بود/ توانمندی موشکی ایران
  • فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟
  • آیا لغو فرمان رشد در ایتالیا باعث سقوط فوتبال این کشور می‌شود؟ (زیرنویس فارسی)
  • کاشی، استاد دانشگاه: این تحلیل که جز خشونت راهی نمانده ایران را به کجا می برد؟ این وضعیت همه را می ترساند/ جامعه دارد خودش را به نحو تازه ای، تعریف می کند/ ما در یک نقطه آغاز قرار داریم؛ این نقطه آغاز به مراتب رادیکال تر و مهم تر از عصر مشروطه است